Co sleeping – avantaje si dezavantaje
Timp citire 2 minute
Co sleeping-ul este un subiect foarte controversat și care a stârnit multe dezbateri. Mulți specialiști sunt pro co-sleeping, alții sunt contra. Părerile sunt împărțite. Sper ca după ce vei citi acest articol să poți să decizi ce este mai bine pentru tine și viitorul tău bebeluș. Acum urmează să am al treilea copil, Victoria are 9 ani, iar Alex are 6 ani și urmează a treia minune… la care nu am vrut să știm dacă e băiețel sau fetiță.
Contrar variantei general înțelese Co-sleeping-ul are mai multe variante:
- Dormitul în aceeași cameră – bebelușul are patul lui, altul decât cel al părinților
- Dormitul în același pat cu părinții sau cu unul din părinți
- Dormitul bebelușului în pătuțul său dar care este atașat de patul părinților. Această variantă este undeva între primele 2
Somnul solitar al bebelușului într-o altă cameră decât cea a părinților este o practică noua care a apărut în ultimii 200 de ani. Până atunci era normal ca mama să doarmă singură (dacă spațiul permitea desigur) în același pat cu bebelușul. Acest lucru fiind o continuare normală a relației și conexiunii dintre mamă și bebeluș care a început în uter.
Practica de a-ți lăsa copilul să doarmă singur în altă camera a apărut din comoditatea unor părinți si bazându-se pe ideea că în acest fel copiii vor fi independenți de mici. Contra acestei idei sunt numeroase studii care arată cât de importantă este conexiunea părinte copil în dezvoltarea emoțională și fizica ulterioară. Primul an de viață influențează decisiv evoluția ulterioară a personalității copilului. Siguranța emoțională a bebelușului are la bază de atingerea piele-pe-piele din timpul nopții.
Dacă un bebeluș plânge înseamnă că poate vrea mai mult decât mâncare, să fie uscat și curat cum considerau părinții noștri. Nevoile emoționale sunt la fel de importante sau poate chiar mai importante decât cele fizice. Aici vor fi foarte multe personae care vor zice că nu e adevărat… că uite cum am crescut noi și suntem foarte “bine”…
Acest articol este pentru noua generație de părinți. Cei care vor ca bebelușul lor sa nu pornească în viața cu un handicap emoțional pe care să trebuiască să îl depășească în anii viitori. Părinții noștri au avut o scuză. În vremea aceea nu era informație și nu aveau să știe cum să facă. Au făcut cum au crezut ei mai bine, cum a spus bunica, moașa, nașa etc.. (ex. înfășatul foarte strâns ca să nu aibă picioarele paranteze și alte datini din străbuni care s-au transmis din generație în generație fără să se știe sau să se pună întrebarea DE CE E ASA?)
Bebelușul este o ființă în dezvoltare și are aceleași nevoi emoționale ca și noi. El a stat în burtica ta 9 luni și a avut respirația și bătaia inimii sincronizată cu a ta, a trăit cu tine fiecare emoție și gând iar acum dintr-o dată este despărțit brusc de tine. Nașterea în spitale este în general un proces traumatizant atât pentru mamă cât și pentru copil. După ce a stat într-un mediu de siguranță fără lipsuri fizice și sperăm că și emoționale “iese” direct în lumina albă și puternică din spital. Apoi este spălat…vaccinat și alte proceduri specifice. Comparați acest tip de naștere cu cea de acum 100 de ani în urmă. Decideți voi mai departe.
Procesul urmat după naștere nu prea poate fi schimbat, sau prea puțin influențat. Motivul pentru care scriu acest articol este că astăzi cea mai bună prietenă a mea a născut. Datorită virusului Covid 19 soțul ei a adus-o la spital la ora 4 dimineața. Ea a născut la ora 9 fără ca tatăl să fie acolo cu ea. Să o țină de mână măcar. La ora 10 el a primit o poză în care și-a văzut fiul pentru prima dată. Nașterea este un moment important în viața unui cuplu și ar trebui să facă o legătură mult mai puternică între cei doi parteneri.
Ceea ce putem influența este ce se întâmplă după aceea. După ce ajunge bebelușul acasă.
Nașterea este și ar trebui să fie o experiență de apropiere de care se bucură întreaga familie.
Nu sunt de acord cu părinții care își lasă copiii să doarmă singuri în altă cameră lăsându-I să plângă pană se obișnuiește să doarmă singur.
În opinia mea co-sleeping-ul este o componentă a parenting-ului natural, care ajută copiii să fie mai încrezători în forțele proprii și independenți nu dependenți precum se crede. O conexiune puternică între bebeluș și mamă este fundația pe care se clădește personalitatea puternică a viitorului adult.
Beneficiile cosleeping-ului sunt foarte multe printer care:
- acces crescut la hrănirea la sân și un somn mai bun atât pentru mamă cât și pentru bebeluș.
- copilul doarme mult mai liniștit deoarece iți simte respirația și te simte mereu aproape
- reduce temerile nocturne ajutând instinctul protector al mamei să protejeze copilul
- extinde conexiunea creată încă din uter făcându-se o trecere treptată spre dormitul singur
- bebelușii care dorm împreună cu mamele după ce sunt alăptați au parte de un somn mai profund, ceea ce are impact și la nivel psihologic nu doar fizic. Sunt mai calmi și vor plânge mai puțin pe timpul zilei deoarece sunt odihniți.
Dezavantajele co–sleeping-ului:
- este posibil ca în cazul în care copilul doarme în același pat cu părinții aceștia să nu se poată odihni bine din cauza fricii de a nu își lovi sau strivi bebelușul
- în cazul în care doar mama doarme cu cel mic este posibil ca intimitatea cuplului să aibă de suferit
- este nevoie de o mai mare atenție asupra detaliilor (cât de întins este cerșaful, cât de tare este salteaua…) în varianta în care nu se alege folosirea unui pătuț separate pentru bebeluș
- este interzis în cazul în care părinții au consumat alcool sau alte substanțe similare
- copilul va simți energia din patul părinților: pozitivă sau negativă
Dintre cele trei metode de co sleeping eu am ales pătuțul separat pentru bebeluș. Mi se pare mai sigură și având aceleași beneficii. Dacă alegi această metodă ar trebui să ai în vedere atunci când iți vei alege pătuțul că: Siguranța este pe primul loc întotdeauna. Dacă nu ai bugetul necesar să cumperi un pătuț co sleeper de cea mai bună calitate atunci alege un pătuț normal de cea mai bună calitate. Îl vei folosi o perioadă mai lungă.
Ce trebuie să verifici când alegi un pătuț atașabil:
- Să aibă 2 sau mai multe chingi pentru a-l putea lega și fixa de patul vostru.
- Să aibă mai multe trepte de înălțime pentru a fi ușor de adaptat la înălțimea patul părinților.
- La unele modele partea de jos a pătuțului vine la nivelul saltelei iar la altele peste saltea. Este decizia ta cum vrei să fie.
- Să nu fie nici un fel de spațiu liber între pătuț și patul vostru
- Cel puțin una din laterale este să fie detașabilă pentru a putea lua in brațe bebelușul noaptea.
- Butoanele de deschidere să fie dublate făcând imposibilă deschiderea din greșeală sau ca bebelușul să deschidă o laterală.
- Salteaua pătuțului să fie stabilă și să nu se miște. De preferabil să existe un cadru metalic sub saltea sau sisteme de blocare.
- Să existe posibilitatea sa fie poziționat și inclinat. Va ajuta la confortul somnului și la regurgitare
- Plasa împotriva insectelor este opțională dar bine venită mai ales vara.
- Toate spațiile de depozitare sunt necesare. Tot timpul vei avea nevoie de un spațiu liber să pui ceva.
- Dacă intenționați să călătoriți alegeți un model ușor de asamblat și pliat
Singurul model de pătuț Co-Sleeper care se desface într-o secundă și se împachetează in 5 secunde
Dă click pentru mai multe detalii
Dezavantajele sunt că nu le poți folosi pe o perioadă îndelungată. Cei mai multi producători recomandă folosirea lor până bebelușul se ridică în genunchi, dar dacă pătuțul este legat de patul părinților mai poate fi folosit o perioadă mai lungă.
Unele modele au posibilitatea de a mari înălțimea compartimentului în care doarme bebelușul prin deschiderea unor fermoare. Este o modalitate foarte bună de a folosi pătuțul mai mult timp.
Pat Bebe Baldachin cu 2 nivele si spațiu de depozitare
Acest pătuț permite înălțarea spațiului în care doarme bebelușul
Dă click aici pentru mai multe detalii
Alte modele se transformă in spațiu de joacă putând fi folosite și până la 36 de luni.
În concluzie dacă tu crezi că este important pentru tine să ai o conexiune puternică cu bebelușul tău iți recomand cu inima deschisă pătuț de tip co-sleeping. Îți va ușura viața… mai ales în prima parte care este cea mai grea și vei păstra conexiunea puternică care o ai cu bebelușul tău.
Victoria a avut un pătuț clasic. Pentru ea a fost o alegere bună. Alex se trezea de 5-6 ori pe noapte să mănânce. Mi-a fost foarte greu să ma ridic de fiecare dată să îl alăptez. După prima săptămână am luat un pătuț Co Sleeper și totul s-a schimbat în mai bine.
Articole similare:
Cum să alegem pătuțul potrivit pentru bebelușul nostru?