Co-Sleeping, Tipuri de pătuturi

Tipuri de pătuțuri și cum să alegi cel mai potrivit pătuț pentru bebelușul tau

 Timp de citire: 10 minute.     
      Ca mamă, mai ales dacă ești pentru prima dată însărcinată, probabil că ai multe întrebări și puține răspunsuri… Vrei să iei cele mai bune decizii… te înțeleg, nu este ușor. Este normal să simți toate astea, prin aceleași stări am trecut toate!
        Mai sunt câteva luni sau săptămâni și vine bebelușul. Îl simți în pântecul tău, îl simți cu se mișcă, cum se joaca… toata viața ai așteptat aceasta minune.
        Dacă ai ales să știi ce va fi băiețel sau fetită sigur îi spui deja pe nume. Dacă ai preferat misterul atunci probabil că ai un mod unic de a-l alinta. Entuziasmul și emoțiile te cuprind de fiecare dată când te gândești la viața ce este in tine, ce este parte din tine.

       Una dintre deciziile cele mai importante este cea a alegerii pătuțului în care va dormi bebelușul în prima parte a vieții lui.

Acum urmează să am al treilea copil, Victoria are 9 ani, iar Alex e de 6 ani și urmează a treia minune… la care nu am vrut să stim dacă e băiețel sau fetiță.
       Am multe emoții chiar dacă este a treia oara când voi naște. Experiența doar te ghidează puțin… dar de fiecare dată totul este diferit. La început nu știam nimic din ce înseamnă să fi mamă, a doua oara credeam că le știu pe toate…. dar a fost aproape ca și prima dată – ceva cu totul nou. Dacă Victoria era liniștită și dormea noaptea, Alex … a fost cu totul diferit. Fiecare amintire are frumusețea ei. Bucură-te de aceste clipe unice din viața ta! Sunt cu adevărat unice.

      Vreau să îți împărtășesc din experiența mea în legătura cu alegerea pătuțului. Am încercat mai multe tipuri. Fiecare are avantaje și dezavantaje. Nu exista un pătuț perfect – există doar pătuțul perfect pentru tine. 

      Îmi amintesc acum 6 ani, când mă pregăteam să devin mamă pentru prima dată. Nu știam mai nimic despre ce înseamnă să fii părinte. Iar asta mă făcea să mă simt atât de copleșită.
 Ce trebuie să ai în vedere pentru a alege cel mai bun pătuț pentru bebelușul tău?
În primul rând trebuie să te gândești de cât spațiu ai la dispoziție și cât da mare este bugetul tău. Din prima iți recomand să iți cumperi un pătuț nou! Pătuțurile second hand pot avea defecte, saltelele sunt murdare și nu mai pot fi curățate. Poți lua in considerare un pătuț second hand doar dacă este din lemn și din start pornești cu ideea de a cumpăra o saltea nouă.

Există trei tipuri principale de pătuțuri:

       Pătuțul clasic din lemn. Acesta este pătuțul cu care noi am crescut. Îl știi – mare, solid, din lemn, unii au fost norocoși și au avut și leagăn. Acest pătuț este greu de mutat dintr-o camera în alta datorită dimensiunilor, dar poate fi folosit pană la vârste mai înaintate. Sunt foarte multe variante: cu sertare, cu roti (dar datorita dimensiunilor nu pot fi mutate dintr-o cameră în alta deoarece nu încap pe ușă) cu leagăn. Oferta este foarte bogată.

     Ce trebuie să ai în vedere dacă alegi acest tip de pătuț:

 • În primul rând să se potrivească în spațiul unde urmează să fie amplasat.
 • Să fie un model destul de rezistent.
 • Dimensiunile între gratii sa nu fie mai mari de 6 centimetri.
 • Dacă este vopsit să fie folosită o vopsea rezistentă și care nu este toxică.
 • Salteaua să fie suficient de confortabilă, dar nu prea moale. Spatele bebelușului trebuie să stea pe ceva ferm.
 • Tăblia pătuțului trebuie sa fie cât mai solidă să nu se deformeze la mutarea pe nivelele inferioare.
 • Să nu existe colțuri tăioase, crăpături în care s-ar putea răni bebelușul.
 • Roțile trebuie să aibă obligatoriu mecanism de blocare. 
 • Nu vei putea să îl folosești când călătorești. Pentru asta este perfect următorul model.

Pătuțul Co Sleeping, sau Co Sleeper. Este un model mai nou de pătuț.
  Are foarte multe avantaje în comparație cu pătuțul clasic:

 • Se poate atașa  de patul părinților cu ajutorul chingilor cu care vine in dotare.
 • Are mai multe trepte de înălțime pentru a fi ușor de adaptat la patul părinților.
 • Cel puțin una din laterale este detașabilă pentru a putea lua in brațe bebelușul.
 • Butoanele sunt dublate făcând imposibilă deschiderea din greșeală sau ca bebelușul să deschidă o laterală.
 • Sunt foarte ușor de asamblat și de pliat, sunt alegerea perfectă dacă intenționați să călătoriți.
 • Are foarte multe sisteme de siguranță care asigură stabilitatea acestuia. Siguranța este pe primul plan întotdeauna!
 • Poate avea accesorii foarte necesare cum ar fi: plasă împotrivă insectelor, spații de depozitare, husă pentru transport…
 • Nu mai trebuie să te ridici noaptea din pat ca sa alăptezi doar iei bebelușul și apoi îl pui in pătuțul lui
 • Copilul doarme mult mai liniștit deoarece iți simte respirația și te simte mereu aproape, dar în același timp este în pătuțul lui.

       Nu sunt de acord cu părinții care își lasă copiii să doarmă singuri în altă cameră lăsându-I să plângă pană se obișnuiește să doarmă singur. Bebelușul a stat în burtica ta 9 luni și a avut respirația și bătaia inimii sincronizată cu a ta, a trăit cu tine fiecare emoție și gând iar acum dintr-o dată este despărțit brusc de tine. Dacă un bebeluș plânge înseamnă că poate vrea mai mult decât mâncare, să fie uscat și curat cum considerau părinții noștri.       Bebelușul este o ființă în dezvoltare și are aceleași nevoi emoționale ca și noi.
Dezavantajele sunt că nu le poți folosi pe o perioadă îndelungată. Cei mai multi producători recomandă folosirea lor până bebelușul se ridică în genunchi, dar dacă pătuțul este legat de patul părinților mai poate fi folosit o perioadă destul de lungă.
Unele modele au posibilitatea de a mari înălțimea compartimentului în care doarme bebelușul prin deschiderea unor fermoare. Este o modalitate foarte bună de a folosi pătuțul mai mult timp. Alte modele se transformă in spațiu de joacă putând fi folosite și până la 36 de luni.

       În concluzie dacă tu crezi că este important pentru tine să ai o conexiune puternică cu bebelușul tău iți recomand cu inima deschisă acest tip de pătuț. Îți va ușura viața… mai ales în prima parte care este cea mai grea și vei păstra conexiunea puternică care o ai cu bebelușul tău. 

Pătuțurile evolutive: Aceste pătuțuri sunt o îmbinare între cele clasice și cele de tip Co sleeper și permit utilizarea pe o perioadă mult mai îndelungată ca și pătuțurile clasice.
În general sunt făcute din lemn de esență tare și sunt compuse din mai multe elemente care se asamblează pentru a obține forma dorită. Un pătuț evolutiv se poate transforma și in 9-10 elemente.
Variante ale pătuțului evolutiv:

 • un pătuț de bebeluș și o masă de înfășare,
 • continuând cu un Co sleeper,
 • apoi cu un co sleeper mai mare,
 • pătuț normal pentru copii care poate fi modificat pe mai multe trepte de înălțime,
 • unele se pot transforma și in spațiu de joacă,
 • măsuță cu 2 scaune cu diferite înălțimi,
 • pătuț pentru un copil pana la 11 -12 ani 
 • în final o masă mare pe care o poți folosi fără limită de vârstă.
Patut copii 9 în 1, evolutiv, transformabil, din lemn alb, cu saltea din bambus, ce poate fi folosit pană la 12 ani

Patut copii 9 în 1, evolutiv, transformabil, din lemn alb, cu saltea din bambus, ce poate fi folosit pană la 12 ani

Patut copii 9 în 1, evolutiv, transformabil, din lemn maro, cu saltea din bambus, ce poate fi folosit pană la 12 ani

Patut copii 9 în 1, evolutiv, transformabil, din lemn maro, cu saltea din bambus, ce poate fi folosit pană la 12 ani

Avantajele sunt foarte multe. Îl cumperi o dată și îl ai pe o perioadă îndelungată de timp.
Dezavantajul este prețul care începe de la 500 de euro și poate ajunge până la câteva mii de euro.
Dacă bugetul nu este o problemă și crezi că este important pentru tine să ai o conexiune puternică cu bebelușul tău iți recomand din toată inima să alegi un pătuț de tip Co Sleeping. Avantajele sunt nenumărate. 
       Victoria a avut un pătuț clasic. Pentru ea a fost o alegere bună. Alex se trezea de 5-6 ori pe noapte să mănânce. Mi-a fost foarte greu să ma ridic de fiecare dată să îl alăptez. După prima săptămână am achiziționat un pătuț Co Sleeper și totul s-a schimbat în puțin mai bine. 
       Acum voi achiziționa din nou un pătuț Co Sleeper. Este varianta cea mai simplă pentru noi ca și familie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *